dilluns, 21 de març del 2016

Cripta Colònia Güell



Projecte original de Gaudí 
La cripta de la Colònia Güell és una obra modernista d'Antoni Gaudí construïda entre 1908 i 1915 per encàrrec de l'empresari Eusebi Güell  com a edifici religiós per als seus treballadors de la Colònia Güell .

Per integrar l'església en el paisatge, Gaudí projectà la superposició d'estructures de diversos materials: la part inferior està composta de murs de paraboloide hiperbòlic fets amb pedra basàltica negra i maó cremat, en paral·lel amb el terreny obscur sobre el que s'aixeca l'edifici; a mitjana altura utilitza maó normal de color burell vermellós, a to amb els pins  que voregen l'edifici; i a la part superior –si s'hagués construït– haurien figurat tons verds, en contrast amb les branques dels arbres, i blau, groc i blanc per entonar amb els colors del cel

Tanmateix, aquesta estructura té un sentit simbòlic religiós d'ascensió des del pla terrenal fins al celestial. Sobre les torres haurien figurat uns coloms blancs, en relació al nom del poble. Segons la idea original de Gaudí, la cripta hauria estat dedicada a la tomba de Jesús i l'església superior al Calvari, en un conjunt al·lusiu al Sant Sepulcre de Jerusalem .Aquesta idea havia intentat aplicar-la ja al Parc Güell projecte que també contemplava una església que finalment no es construí, col·locant-se en el seu lloc el monument al Calvari, conegut avui dia com a Turó de les Tres Creus.

La cripta fou assaltada i incendiada el 19 juliol d1936 durant el transcurs de la Guerra Civil  perdent-se nombrosos plànols i documents deixats per Gaudí, així com la maqueta polifunicular original. Destinada a magatzem, e 1939 fou restaurada, convertint-se en parròquia el 20 juliol  de 1955amb la benedicció del bisbe de Barcelona Gregorio Modrego

Entre el 1999 i el 2002 la cripta fou restaurada de nou i se substituí la coberta obra de la Diputació de Barcelona  i els ministeris de Cultura i Foment  sota la direcció de l'arquitecte Antoni González Moreno-Navarro. La intervenció portada a terme ha patit nombroses crítiques por no respectar la voluntat original de Gaudí i per esguerrar nombrosos elements estructurals originals El 2005 la cripta de la Colònia Güell fou declarada Patrimoni mundial de la Humanitat per la UNESCO:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada